back Inapoi

De cati bani am nevoie pentru a demara o afacere ?

[14/01/2011]

Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care cei care doresc sa demareze o afacere dar care nu se pricep prea bine la afaceri o pun. Atat tinerii cat si persoanele mai in varsta care nu au mai avut o afacere sau nu au fost implicati in conducerea unei afaceri viseaza sa demareze o afacere de succes si spera ca acest lucru se poate realiza cu bani putini.

Toata lumea stie ca nu este posibil sa faci bani fara sa investesti, dar mai putina lume realizeaza ca nu intotdeauna a investi inseamna sa pui numai bani pentru a demara si apoi a dezvolta o afacere. Teoretic pentru a porni o afacere ai nevoie de mai multe tipuri de resurse:
· resurse financiare: fonduri proprii si/sau fonduri atrase
· resurse materiale: spatiu de lucru, echipamente, dotari si consumabile
· resurse umane: personal angajat si colaboratori
· know-how
· servicii de la terti: utilitati, servicii profesionale
· informatii relevante pentru luarea deciziilor de afaceri
· recomandari pentru dezvoltarea afacerii si a relatiilor de afaceri
· timpul alocat administrarii resurselor interne ale firmei si relatiilor cu partenerii externi ai afacerii

In lista anterioara banii sunt pe prima pozitie dar pana la urma nu sunt singura resursa de care avem nevoie. Daca stam si analizam putin resursele prezentate vom constata ca avand bani putem rezolva si problema resurselor materiale, cea a resurselor umane si probabil cea a serviciilor furnizate de terti. Indiferent insa de cati bani am avea pentru a demara si dezvolta o afacere nu este sigur ca avem informatii relevante pentru luarea deciziilor de afaceri, ca avem recomandarile pentru dezvoltarea afacerii si a relatiilor de afaceri si ca stim cum sa ne alocam timpul necesar administrarii resurselor interne ale firmei si relatiilor cu partenerii externi ai afacerii.

Prima concluzie: doar banii nu sunt suficienti pentru a avea succes in afaceri !

De aici putem merge mai departe: pentru a avea o afacere de succes nu este suficient sa ai spirit intreprinzator si sa ai banii necesari demararii afacerii ci trebuie sa fii si un bun manager. Din pacate cei mai mai multi intreprinzatori "conduc dupa talent". In Romania mai bine de trei sferturi dintre intreprinzatori nu au nici o pregatire manageriala si ceea este si  mai grav este faptul ca nici nu doresc sa participe la cursuri pentru a invata notiune de baza necesare unui manager.

Capitalul necesar pentru a demara o afacere este cu atat mai mic cu cat cel care porneste afacerea are „talent” in conducerea afacerii dar are si o pregatire manageriala adecvata. Este foarte adevarat ca suma necesara pentru demararea unei afaceri difera foarte mult si de domeniul in care se doreste demararea afacerii. In mod evident, unele afaceri din sfera serviciilor pot fi demarate cu capitaluri extrem de mici, in timp ce in domeniul productiei de masa capitalurile necesare pentru demararea unei afaceri sunt mult mai mari.

Dintre afacerile pornite cu cele mai mici capitaluri sunt cele din sfera serviciilor profesionale. Astfel un proiectant experimentat in poate deschide propria firma de proiectare cu un capital de 3000-5000 de euro, in cazul in care deja detine o masina si pentru desfasurarea activitatii isi inchiriaza un birou mobilat. Succesul afacerii depinde foarte mult de nivelul sau de pregatire si de seriozitatea cu care va furniza serviciile si mai putin de capitalul investit. Acelasi om, in cazul in care va incerca sa demareze o mica afacere in domeniul constructiilor civile va avea nevoie de un capital mult mai mare. Daca in primul caz trebuie sa investeasca doar intr-un computer, o imprimanta si niste licente software in cel de al doilea caz el va avea nevoie de un mijloc de transport, de echipamente profesionale, de echipamente pentru protectia muncii, de dotari pentru birou si de multe altele si va constata ca 10000 euro reprezinta o suma prea mica pentru a demara afacerea. IN cazul in care aceeasi persoana ar dori sa construiasca o fabrica care sa produca materiale de constructii capitalul necesar ar fi cu mult .... mult mai mare.
 
Consultant: Pascu Vlad
Trimite unui prieten: e-mail: numele dvs:
|  linkuri utile  |  termeni si conditii  |  confidentialitate  |  despre noi  |  contact  |  memoreaza pagina  |  ajutor  |  stiri  |  firme/judete  |